Comfort Home Automation/ Security System Forums Home
Home Search search Menu menu Not logged in - Login | Register

COMFORT II SPC upgrade issue
 Moderated by: ident
 New Topic   Reply   Printer Friendly 
 Rate Topic 
AuthorPost
 Posted: Saturday Aug 31st, 2019 04:19 pm
   PM  Quote  Reply 
1st Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

Hi
I have a Comfort SPC II that I did an upgrade of the UCM of the Module via the Comfigurator with latest Version.
I have a ETH01  for connect to the board.
After the upgrade ir got no error, but when I see the keypad it got with no letters on the screen.
I noticed that the Comfigurstor lost the connection to the UCM.
I resented via the reset switch button and it starting displaying again.
But I have no connection to the System now..
I also opened the DSManager but cannot find the UCM :(
What can I do now?
How can I revert this update or connect to the UCM
.?
I dont have USB to connect directly..
Is it any issue with the Tibbo Board?
Please help me.
Thanks
Nuno



 Posted: Sunday Sep 1st, 2019 02:15 am
   PM  Quote  Reply 
2nd Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 4660
Status: 
Offline

  back to top

The Tibbo is probably faulty. I suggest getting a ETH03 or USB to replace the ETH01 which is more than 10 years old



 Posted: Sunday Sep 1st, 2019 08:31 am
   PM  Quote  Reply 
3rd Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

HI,
Why after the upgrade de KT was with no information on the display?
I had to reset the comfort and after that i start worked.?
probably is any issue with the firmware no?

Where i can get a ETH03 ?



 Posted: Sunday Sep 1st, 2019 08:41 am
   PM  Quote  Reply 
4th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

And how can i see now if the firmware was upgraded correctly?
because as i am seeing in the ETH03 manual that the firmware for comfort must be Comfort firmware 7.057 , and i really cannoy connect now to the UCM :(



 Posted: Sunday Sep 1st, 2019 08:43 am
   PM  Quote  Reply 
5th Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 4660
Status: 
Offline

  back to top

You can buy ETH03 from your usual distributorit is normal to require reset after a firmware upgrade



 Posted: Sunday Sep 1st, 2019 08:52 am
   PM  Quote  Reply 
6th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

ok... i will check..
because the ETH01 i purchase from the internet years ago..
i cannot remember from what site.. but i know that was online..
if there is that option now.. i prefer



 Posted: Sunday Sep 1st, 2019 09:31 am
   PM  Quote  Reply 
7th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

and if i purchase the ETH03 and still now working?

how can i ensure that is an issue with the ETH module?
how can i troubleshoot that?
any way with to see what firmware is the UCM now?
with no ETH0 access?

because eall seems working as expected .
the lights... the time programs...
everything seems ok , but only the connection i am getting error connecting to UCM
and the tibbo ds manager cannot find any device...
before the upgrade was very good working



 Posted: Sunday Sep 1st, 2019 10:39 am
   PM  Quote  Reply 
8th Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 4660
Status: 
Offline

  back to top

UCM firmware upgrade cannot affect DS Manager



 Posted: Monday Sep 2nd, 2019 03:17 am
   PM  Quote  Reply 
9th Post
Ingo
UCM Pi Users


Joined: Sunday Jan 21st, 2007
Location: South Africa
Posts: 547
Status: 
Offline

  back to top

I had a similar issue upgrading my UCM/Ethenet with an Eth01 module. As unlikely as it sounds, DS Manager stopped seeing the module after the upgrade. After a downgrade, using the cable method, it worked again and DS Manager saw the module also.



 Posted: Monday Sep 2nd, 2019 10:15 am
   PM  Quote  Reply 
10th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

Ingo,
Thanks for your update.
so i have to buy the USB to connect to the UCM and downgrade the firmware?
What cable method can i do? i only have access by ETH01 now..

Or is it better to purchase the ETH03 ?
It will work with the ETH03 purchase?



 Posted: Monday Sep 2nd, 2019 11:39 am
   PM  Quote  Reply 
11th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

Probably it's the new UCM version that is not compatible with the ETH01



 Posted: Monday Sep 2nd, 2019 12:51 pm
   PM  Quote  Reply 
12th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

Ingo wrote: I had a similar issue upgrading my UCM/Ethenet with an Eth01 module. As unlikely as it sounds, DS Manager stopped seeing the module after the upgrade. After a downgrade, using the cable method, it worked again and DS Manager saw the module also.
But I dont have any more cable to connect directly to do the downgrade...:(:(



 Posted: Monday Sep 2nd, 2019 01:33 pm
   PM  Quote  Reply 
13th Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 4660
Status: 
Offline

  back to top

I suggest to get USB or ETh03 submodule, do not use the ETh01 anymore (which is more than 10 years old and no longer produced)
both should work



 Posted: Monday Sep 2nd, 2019 03:22 pm
   PM  Quote  Reply 
14th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

Ok, i will get the new module then. and after that i will test it and advise here if it works.
thanks chiu.



 Posted: Thursday Sep 5th, 2019 10:49 am
   PM  Quote  Reply 
15th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

Hi
good morning,

the ETH03 will arrive today.
later i will install it and try.
any advise for the installation?
Just replace the ETH01 and connect the new one?

thanks



 Posted: Thursday Sep 5th, 2019 12:21 pm
   PM  Quote  Reply 
16th Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 4660
Status: 
Offline

  back to top

Turn off power to the UCM, remove the ETh01 and plug and mpount the ETH03 on the UCMThen power onUpgrade the firmware on UCM



 Posted: Thursday Sep 5th, 2019 01:07 pm
   PM  Quote  Reply 
17th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

Ok, should i connect the cable with the 4 pins to the ucm only right?



 Posted: Thursday Sep 5th, 2019 01:28 pm
   PM  Quote  Reply 
18th Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 4660
Status: 
Offline

  back to top

Remove the white cable to disconnect the UCM from Comfortreconnnect it after plugging in the ETH03
There should not be anbny more wires



 Posted: Thursday Sep 5th, 2019 06:34 pm
   PM  Quote  Reply 
19th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

Hi
unfortunattly bad news...
now i can see the eth03 and ping it , but the same error after tried Comfigurator.. :(
Failed to connect to ucam - check ucm connection settings.. :(

https://pasteboard.co/Iw2oWCH.jpg

Last edited on Thursday Sep 5th, 2019 06:36 pm by nbexiga



 Posted: Thursday Sep 5th, 2019 06:41 pm
   PM  Quote  Reply 
20th Post
nbexiga
Member
 

Joined: Sunday Oct 17th, 2010
Location: Portugal
Posts: 58
Status: 
Offline

  back to top

I did it now! ;)
just updated again configurator ;)
thanks
i will do now a firmware upgrade to see ;)



 Current time is 01:01 am
Top




UltraBB 1.172 Copyright © 2007-2014 Data 1 Systems