Comfort  Automation/ Security System Forums Home
Home Search search Menu menu Not logged in - Login | Register
Comfort Automation/ Security System Forums > Products > Door Stations > DM02 Interface Modul Troubleshooting

DM02 Interface Modul Troubleshooting
 Moderated by: admin
 New Topic   Reply   Printer Friendly 
 Rate Topic 
AuthorPost
 Posted: Friday Jul 5th, 2024 05:38 pm
   PM  Quote  Reply 
1st Post
darnold
Member
 

Joined: Thursday Feb 26th, 2009
Location: United Kingdom
Posts: 28
Status: 
Offline

  back to top

I have two DM02 modules supporting two Door Stations (the door stations are third party--basically a speaker, a mic and a button).  This setup has worked fine for years.  
However, recently the modules appear to no longer work?  For example, when "Scan for modules" is executed the modules do not appear.  Further, when I attempt to use the module, for example a Gate Open Response (to fire the relay on the DM02) after about a second it throws-up a Communications Failure alert and essentially causes a system crash.
Is there any way to run some sort of diagnostic or further troubleshooting or should I just assume the modules have gone bad?  Odd that they both would go bad.
  

Last edited on Friday Jul 5th, 2024 05:39 pm by darnold



 Posted: Saturday Jul 6th, 2024 12:36 am
   PM  Quote  Reply 
2nd Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 5524
Status: 
Offline

  back to top

I would remove one of the dm02 modules at the time and check if that oine is cauing the problem



 Posted: Saturday Jul 6th, 2024 08:18 am
   PM  Quote  Reply 
3rd Post
darnold
Member
 

Joined: Thursday Feb 26th, 2009
Location: United Kingdom
Posts: 28
Status: 
Offline

  back to top

As always thanks for the quick response.  I have done exactly as you have suggested and it does appear that one of the DM02 modules is bad causing the Communication Failure alert.  The other is working fine when operating on it's own.  Could you suggest where I might get a replacement (the dealer I used in the past is no longer trading).  The installation is in Portugal but I live in the UK so I can source it from either location.
Thanks again.



 Posted: Saturday Jul 6th, 2024 11:22 am
   PM  Quote  Reply 
4th Post
darnold
Member
 

Joined: Thursday Feb 26th, 2009
Location: United Kingdom
Posts: 28
Status: 
Offline

  back to top

Well I thought I had it cracked but I am not so sure.  It is certainly possible that both DM02s are bad.  I know one of the modules is defective.  I thought the other was okay but not sure.  Let me see what you think.  

My configuration is as follows:
Comfort ULT running the latest firmware v7.213.  For testing purposes, I have 2 UCMs (an Ethernet UCM and Dynalite Gateway UCM).  I have just one of the DM02 connected and I have a KP04 connected as well.  I have 16 Zones connected to the system.

Let me describe exactly what happens when I power on the system (without the battery connected):
-KP04 Display Reads:  ID#1  Ver1.08e
-After about 15 seconds a series of rapid beeps are heard lasting 7 seconds from the KP04 speaker
-KP04 announces "Security Off"
-KP04 Displays the date and time and "Security Off"

Pressing the SW2 on the DM02 causes the phones to ring in the home and the KP04 announces "Front Door".  


The UCM Monitor shows the following:
< DB31
< SM000140
< SM000140
< SM000000
< SM000000
< SM000000
< SM000000
< DBFF


At this point everything seems fine.

I have very simple scripts for opening and closing a gate located on the property.  For example to open the gate the response is:

If Input Gate = 0 Then    
   Open Door 1 1 10
End If

If I then run the GateOpen response either through the Home Control menu on the KP04 or via Comfort Configurator the following occurs:
-After about 15 seconds a series of rapid beeps is heard from the KP04 speaker followed by a flashing message saying "Communication Failure Keypad 1."  (It appears that the system has reset itself).
-KP04 then announces security off and displays the normal date&time and alarm status.
-The relay on the DM02 does not fire (the gate remains closed).

The UCM Monitor shows the following:
> DA4F107304C831010AFF
< Cs01
< Cs02
> DA4F107304C831010AFF
> DA4F107304C831010AFF
< Cs01

Occasionally, if I execute the GateOpen response it will repeatedly flash the message "Communication Failure Keypad 1" and the phones will ring and the warble tone is heard.  Very often I am forced to cut the power to the system in order to stop this.

As I said at the beginning, I suppose both DM02s could be bad but I thought I would check with you first.

Thanks for the help!   






 Posted: Sunday Jul 7th, 2024 12:49 am
   PM  Quote  Reply 
5th Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 5524
Status: 
Offline

  back to top

Can you read the event log and checjk what happens at the time the button is pressed. Does the event log show the system is reset? Reset would indicate  that it may be  problem with the responses



 Posted: Wednesday Jul 10th, 2024 09:06 am
   PM  Quote  Reply 
6th Post
darnold
Member
 

Joined: Thursday Feb 26th, 2009
Location: United Kingdom
Posts: 28
Status: 
Offline

  back to top

The system works fine when the SW2 button on the DM02 is pressed (or the call button is pressed on door station).  

The problem is when I execute the GateOpen or GateClose responses via the Home Control Menu on the Keypad.  This is the log entries after starting the alarm system:
01/06 00:00 Reset Comfort Controller
01/06 00:02 Sign in - User # 2
07/10 09:46 Date/Time Change UCM 2
07/10 09:47 Reset Comfort Controller

The response I am attempting to execute (GateClose) is very simple:
If Input Gate <> 0 Then    
  Open Door 1 1 10
End If

BTW, if the gate is already closed then this task runs fine...it only causes a Communication Failure and reset when it tries to execute the instruction Open Door 1 1 10.

Last edited on Wednesday Jul 10th, 2024 09:06 am by darnold



 Posted: Thursday Jul 11th, 2024 01:38 am
   PM  Quote  Reply 
7th Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 5524
Status: 
Offline

  back to top

The Open door 1 action activates the Relay to open the door. Can you disconnect the terminal block for the relay COM1/NC/NO and try that again?

The open door 1 1 action is causing a system reset. It may be due to the relay action



 Posted: Thursday Jul 11th, 2024 05:37 am
   PM  Quote  Reply 
8th Post
darnold
Member
 

Joined: Thursday Feb 26th, 2009
Location: United Kingdom
Posts: 28
Status: 
Offline

  back to top

That was one of the first things I did.  I get the same behaviour on either DM02 as well as trying to fire the second relay (Door 2) on either board.



 Posted: Thursday Jul 11th, 2024 11:28 am
   PM  Quote  Reply 
9th Post
slychiu
Administrator


Joined: Saturday Apr 29th, 2006
Location: Singapore
Posts: 5524
Status: 
Offline

  back to top

Perhaps both were damaged by lightning I suggest to buy1 DM02 to test if that works



 Posted: Thursday Jul 11th, 2024 03:52 pm
   PM  Quote  Reply 
10th Post
darnold
Member
 

Joined: Thursday Feb 26th, 2009
Location: United Kingdom
Posts: 28
Status: 
Offline

  back to top

Will do and I will report back.



 Current time is 11:38 am
Comfort Automation/ Security System Forums > Products > Door Stations > DM02 Interface Modul Troubleshooting
Top




UltraBB 1.172 Copyright © 2007-2014 Data 1 Systems